Bano Historie

In 1963 begonnen met een microfoon en twee zelfgebouwde luidsprekers is Bano nu uitgegroeid tot een fullservice eventbureau

 

Emtyp filling

Hoe het begon

Met slechts één microfoon en twee zelfgebouwde luidsprekers richt Gerrit Balkema in 1963 in het Groningse Noordhorn het bedrijf Bano op. In het Noorden groeit Bano al snel uit tot een begrip op het gebied van licht en geluid. Ook buiten het Noorden wint Bano snel terrein. Zo reizen Gerrit Balkema en Anne Doedens in 1967 af naar de Houtrusthallen in Den Haag om het geluid te verzorgen voor een voor hen relatief onbeduidende band. Achteraf blijken de heren het genoegen te hebben gehad met niemand minder dan The Rolling Stones.

Ontwerp zonder titel
Schermafbeelding 2021-03-02 om 17.40.17

Jaren '60 en '70

In de jaren ’60 en ’70 neemt het aantal projecten gestaag toe, waarbij ook steeds vaker zakelijke opdrachten worden aangenomen. Mooie voorbeelden zijn de introductie van de Lockheed F-104 Starfighter in Nederland en de landelijke Rabobank Scholenquiz met Dick Passchier en Judith Bosch.

 

Jaren '80 en '90

bedrijfsovernames zorgen voor groei. Zo neemt Bano halverwege de jaren ’90 het bedrijf Promotec over en verandert de naam in Bano Promotec. Naast een naamswijziging betekent dit een uitbreiding van het portfolio, met als speerpunten de verhuur en verkoop van video, licht en geluid. Naast de kennis op het gebied van geluidstechniek neemt de expertise op het gebied van licht- en videotechniek fors toe.

Een ontmoeting met een bijzondere Maastrichtenaar in 1997 leidt tot een mooie samenwerking: Bano Promotec tourt samen met André Rieu vijf jaar lang door Europa. Nog steeds is Rieu een zeer gewaardeerde klant die regelmatig nieuwe microfoons bij Bano afneemt.

Eind jaren ’90 volgt de overname van het bedrijf Top Audio, een bedrijf dat onder andere de techniek voor bands als Diep Triest verzorgt. Dankzij deze overname weet Bano Promotec – dat vanaf dat moment verder gaat onder de naam BanoPro – zich nog beter te specialiseren op audiogebied.

 

presentatie-do-dont
aegon awards webp

Jaren '00

In 2003 treedt zoon Erwin Balkema toe tot het bedrijf, met als belangrijkste opdracht de verdere professionalisering van de organisatie. BanoPro gaat een ongekende periode van groei tegemoet, waarbij de doelstelling om als one-stop-shop te worden gezien haar vruchten afwerpt. Klanten vinden het fijn om voor al hun evenement-gerelateerde zaken met één partij aan tafel te kunnen zitten.

Medio 2008 trekt Gerrit Balkema zich terug uit het bedrijf en neemt Erwin het roer volledig over. In de jaren die volgen breidt het klantenbestand zich steeds verder uit. Organisaties als MartiniPlaza en Aegon hebben hun weg naar BanoPro weten te vinden en zijn tot op de dag van vandaag trouwe klant.

 

Jaren '10

In 2011 neemt BanoPro het bedrijf HVB inclusief het Europese klantenbestand met klanten als HP, ING, Revlon en Canon over. In navolging van de jaren met André Rieu weet BanoPro met deze overname de positie op het Europese toneel te bestendigen.
Eind 2013 zorgt de overname van stand- en decorbouwer B&L Exhibits voor een verbreding van het pakket aan diensten. In dit jaar wordt ook de originele naam van Bano geherintroduceerd en aangevuld met de belofte: ‘engaging audiences’. Ondanks de economische crisis weet Bano nog steeds te groeien, mede dankzij het aantal duurzame relaties dat ze in stand weet te houden.
Doorlopend worden nieuwe producten en diensten toegevoegd aan het bestaande portfolio, waarbij innovatie en klantgemak voorop staan. Enkele voorbeelden daarvan zijn de exhibition planner, de inventory manager, de toepassing van 3D beurststand-ontwerpen en de toepassing van de Oculus Rift.

 

double-robotics-600x307
image3

Bano nu

In ruim 54 jaar heeft Bano zich ontwikkeld tot één van de grote spelers op het gebied van event technology. Wij zijn er trots op zowel regionaal als nationaal en internationaal te mogen opereren.

Meer en meer online events. Van idee naar wow!

 

Van idee naar wow!

Geen enkel evenement is gelijk. De mogelijkheden zijn eindeloos. Maak nu een afspraak en samen maken wij jullie idee tot een wow-event!
Met meer dan 25 jaar ervaring ben je bij Bano aan het juiste adres.